لثه سالم چه خصوصیاتی دارد؟
لثه سالم و چگونگی حفظ و نگهداری لثه از جمله اقداماتی است که تمام دندانپزشکان به آن تاکید دارند . لثه حکم نگهدارنده و محافظ دندانها را دارد و جلوگیری از تحلیل رفتن آن باعث حفظ و سلامت ریشه دندانها میشود .لثههای سالم دارای خصوصیات و رنگ منحصر بفردی هستند، بطوری که برخی از بیماریها را میتوان با بررسی لثهها تشخیص داد.
لثه سالم دارای قوای محکمی بوده و کاملاً بر روی استخوان چسبیده است. همچنین در محل تماس با دندان کاملاً صاف و دارای لبه تیز می باشد. رنگ لثه سالم صورتی است، ولی در برخی افراد که رنگ چهره تیره دارند، روی لثه آنها هم لکه های قهوه ای رنگ دیده می شود. اگر سایر علایم لثه سالم مشاهده می گردد و فقط رنگ آن قهوه ای است این لثه هم سالم می باشد.
علت ایجاد بیماری لثه چیست؟
از آنجا که دهان سالم از لثه سالم شروع می شود ، حفظ روال بهداشت دهان و دندان بسیار مهم است. هنگامی که لثه های سالم دارید ، دندان های شما به خوبی از بافت موجود در لثه شما پشتیبانی می کنند و شانس شما برای سلامتی طولانی مدت دهان و دندان به میزان قابل توجهی افزایش می یابد. اگر لثه های سالم را حفظ نکنید، به احتمال زیاد به بیماری لثه مبتلا هستید، که می تواند به تعدادی از مشکلات دندان ها و سلامت دهان منجر شود.
وقتی پلاک میکروبی در کنار لثه باقی بماند با ترشح مواد سمی به لثه آسیب می رساند. هرچه پلاک مدت طولانی تری بر روی دندانها بماند، مواد سمی بیشتری ترشح شده و آسیب به لثه بیشتر خواهد شد. بتدریج با رسوب مواد معدنی در پلاک، جنس پلاک سخت تر شده و به صورت لایه آهکی سختی به دندان می چسبد. به این لایه آهکی که به رنگ سفید، زرد یا قهوه ای رنگ می باشد جرم گویند. جرم پس از تشکیل به دلیل سطح خشن و ناصافی که دارد باعث تجمع بیشتر پلاک بر روی دندانها شده و بیماری لثه را شدید تر می کند.
براساس گزارش AAPD (آکادمی دندانپزشکی کودکان آمریکا) ، پلاک باکتریایی عامل اصلی بروز بیماری لثه (پریودنتال) یا لثه است. واکنش طبیعی لثه شما به پلاکت باکتریایی التهاب است. التهاب هنگامی ایجاد می شود که مقدار زیادی پلاک در برابر لثه ایجاد شود.
سایر عواملی که منجر به بیماری لثه می شوند عبارتند از: ژن ، سن ، استرس ، سیگار کشیدن ، داروها ، تغذیه نامناسب و یا حتی سنگ زنی و سفت شدن دندان هنگام خواب.
علایم هشدار دهنده بیماریهای لثه
۱) درهنگام مسواک ونخ زدن لثهها شروع به خونریزی میکنند.
۲) لثههای قرمز، متورم
۳) لثههایی که به نحوی از دندان جدا شده وفاصله گرفتهاند.
۴) خروج چرک از میان لثه و دندان در هنگام فشردن انگشت بر روی لثه مجاور آن
۵) لق شدن دندان دائمی وحرکت مختصر آن
۶) هرگونه تغییر در جفت نمودن دندانها، بدین معنی که فرد برای جلوگیری از ناراحتی یا درد گرفتن دندان نحوه جفت شدن دندانهارا تغییر میدهد.
۷) تغییرات در دندانهای مصنوعی متحرک یا ثابت و لثه مجاور آن بطوریکه، مثلا در دندانهای مصنوعی متحرک فرد در گذشته مشکلی نداشته ولی اکنون دچاردرد وناراحتی شده است.
۸) بوی بد دهان که بیانگر باقی ماندن غذا درحفرههای ایجاد شده میباشد که با روشهای معمول بهداشت دهان و دندان تمیز نمیشوند.
۹) احساس خارش در لثه ودراطراف دندان
در آغاز بیماری، لثه قرمز رنگ و پرخون شده و همچنین لبه های تیز لثه حالت تورم پیدا کرده و برجسته می شود. قوام لثه نیز شل می گردد و در هنگام خوردن میوه های سفت و یا مسواک زدن خونریزی میکند. معمولاً در این مواقع فرد از مسواک زدن خودداری می کند، که این مسأله باعث شدیدتر شدن بیماری لثه می گردد.
در این حالت به بیماری لثه، التهاب لثه یا ژنژیویت می گویند. وقتی بیماری ادامه پیدا کند، لثه شروع به تحلیل رفتن می کند. منظور از تحلیل رفتن لثه، این است که لثه به طرف ریشه دندان کشیده می شود. به تدریج بیماری از لثه عبور کرده و به نواحی زیرین یعنی استخوانهای دور دندان سرایت می کند و باعث تحلیل رفتن استخوان نیز می شود. با شروع تحلیل استخوان، دندانها بتدریج لق شده تا زمانی که با کوچکترین فشاری دندان کنده می شود.
پیشگیری و درمان بیماری لثه
مسواک کردن مرتب و به روش صحیح، همانگونه که باعث سلامت دندانها می شود، سلامت لثه ها را نیز تأمین می کند. برخلاف تصور برخی از مردم که با شروع بیماری لثه و خون ریزی از آن در هنگام مسواک کردن، استفاده از مسواک را ترک می کنند، باید گفت در این هنگام مسواک کردن را بایستی بادقت و توجه بیشتری انجام داد. حتی لازم است تعداد دفعات مسواک کردن را ببیشتر کرد.
معمولا در خیلی ار موارد مسواک کردن صحیح باعث بهبود بیماری لثه می شود همینطور استفاده از نخ دندان در سلامت لثه ها بسیار مفید است زیرا پلاک میکروبی در نواحی بین دندانی تجمع بیشتری دارد و برداشتن آنها توسط نخ دندان، به سالم ماندن لثه ها کمک می کند. استفاده از دهان شویه آب نمک ( نصف قاشق چایخوری نمک در یک لیوان آب جوشیده سرد شده ) همراه با ماساژ لثه ها نیز مؤثر می باشد، اگر بر روی دندانها جرم تشکیل شده باشد، لازم است حتماً دندانها جرم گیری شوند.
برخی از مردم جرم گیری را برای مینای دندان مضر می دانند، ولی برخلاف تصور آنها، جرم گیری نه تنها برای دندان ضرری ندارد، بلکه با برداشتن مواد خشن و پلک میکروبی از سطح دندان، به سلامت لثه ها نیز کمک می کند.
اگر به بیماری لثه بصورت خفیف مبتلا هستید، می توانید با توجه به بهداشت دهان و دندان ، لثه های سالم را دوباره به دست آورید. استفاده از خمیردندان ضد بیماری لثه مانند Crest Gum Detoxify Deep Clean به از بین بردن علائم اولیه آسیب لثه کمک می کند و لثه های سالم تر را ایجاد می کند. اما در بیماری جدی لثه، که به پریودنتیت شناخته می شود، برای ترمیم لثه های سالم به درمان پیشرفته تری نیاز دارد.
دندانپزشک ممکن است از یکی از این تکنیک ها برای درمان بیماری لثه شدید و ترویج لثه های سالم استفاده کند:
• جرم گیری و درمان ریشه: از بین بردن پلاک و رسوب روی دندان های در بالا و زیر خط لثه.
• درمان لثه: برداشتن بافت لثه بیمار و از بین بردن هرگونه التهاب بین دندانها و لثه ها که در آن باکتری ها به راحتی رشد می کنند.
• استخراج: از بین بردن دندانهای شل یا خارج کردن دندانهایی که به شدت پوسیده شده یا آسیب دیده اند.
• جراحی فلپ: تمیز کردن ریشه های دندان و ترمیم هرگونه آسیب استخوانی.
دیدگاهتان را بنویسید